شهرک سازی

تعریف شهرک چیست؟

بر اساس قانون و آئین نامه استفاده از اراضی، احداث بنا و تأسیسات در خارج از حریم شهرها و محدوده روستاها، شهرک محلی است که در خارج از حریم شهرها برای احداث واحد های مسکونی قابل تملک شخصی به همراه کلیه بناها و تأسیسات مورد نیاز عمومی و اجتماعی سکنه به صورت مجتمع برای سکونت دائم و تأمین نیازهای عمومی و اجتماعی و رفاهی شاغلین بخش های مختلف اقتصادی و اجتماعی یک منطقه و یا به منظور استفاده گردشگری، تفریحی، زیارتی، تجارتی، تحقیقات و فناوری، صنعتی و سایر شهرک های تخصصی ایجاد و توسط هیأت امنا اداره می گردد. حداقل جمعیت سکونت در شهرک های مسکونی (۲۰۰۰) نفر در حداقل (۵۰۰) قطعه مسکونی می باشد.


به گزارش تجارت‌نیوز، اجازه ساخت‌و‌ساز مسکونی با کاربری دومنظوره در زمین‌های خارج از حریم شهرها صادر شد. جزئیات دستورالعمل صادرشده برای شهرک‌سازی در اطراف شهرهای بزرگ نشان می‌دهد مالکان اراضی موات یا بایر در بیرون از حریم شهرها مشروط به تضمین تامین آب و برق، می‌توانند شهرک‌هایی با ظرفیت حداقل ۵۰۰ و تا حداکثر ۷ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی احداث کنند. این مجوز سه گروه مالک زمین در بیرون از شهرها را شامل می‌شود. فعلا سه نقطه در اطراف تهران برای شهرک‌سازی تعیین شده است.
با صدور مجوز ورود به اراضی موات برای سرمایه‌گذاران ساختمانی از سوی دولت، امکان ساخت‌وساز روی زمین‌های واقع در خارج از حریم شهرها فراهم شد.
یافته‌ها از جزئیات دستورالعمل جدید شهرک‌سازی که به تازگی در دولت-شورای‌عالی شهرسازی و معماری-تصویب شده است نشان می‌دهد براساس ضوابط مصوب، دولت با سه هدف مجوز ورود سرمایه‌گذاران ساختمانی به اراضی موات را در خارج از حریم شهرها صادر کرده است.

مصالح منصوری

مصالح منصوری

نه‌تنها سرمایه‌گذاران ساختمانی بلکه سازندگان بزرگ‌مقیاس دولتی و عمومی نیز از این پس و با رعایت ضوابط و شرایط تعیین شده در این دستورالعمل می‌توانند به اراضی موات خارج از حریم شهرها برای ساخت شهرک‌ ورود کنند.
اراضی و زمین‌های واقع در درون و بیرون از حریم شهرها به سه دسته اراضی دایر، بایر و موات طبقه‌بندی می‌شوند. اراضی دایر به آن دسته از زمین‌هایی گفته می‌شود که روی آنها ساختمان و ابنیه احداث شده و در حال استفاده است.
در واقع زمین‌هایی است که بارگزاری روی آن انجام شده است. از سوی دیگر اراضی بایر به زمین‌هایی گفته می‌شود که پیش از این دایر بوده یا قابل دایر شدن هستند، اما هنوز ساخت‌وسازی روی آن انجام نشده است. اراضی موات به بخشی از اراضی داخل و خارج از حریم شهرها گفته می‌شود که فاقد هر گونه سابقه عمرانی هستند. عمده این گروه از اراضی در خارج از حریم شهرها قرار دارند.
دولت با تصویب دستورالعمل جدید شهرک‌سازی روی اراضی خارج از حریم شهرها سه هدف مهم را پیگیری می‌کند. اولین هدف ازتصویب این دستورالعمل عبور از بحران تامین زمین است. به دلیل کمبود زمین قابل ساخت در حریم شهرها به خصوص کلان‌شهرها امکان تامین مسکن برای متقاضیان محدود شده است.

از سوی دیگر هزینه تامین مسکن برای خانوارهای کم‌درآمد به دلیل گران بودن زمین و محدود بودن آن در حریم شهرها افزایش یافته است. دولت با تصویب این دستورالعمل هدف دیگری یعنی امکان تامین مسکن ارزان‌قیمت در اراضی واقع در خارج از حریم شهرها در قالب شهرک‌های مسکونی را در پیش گرفته است. رسمیت بخشی به بازار عرضه خانه‌های دوم و اقامتگاه‌های تفریحی مورد استفاده خانوارها در مناطق خارج از حریم شهرها سومین هدف تصویب این دستورالعمل است.
هم‌اکنون علاوه بر دولت که بخش زیادی از اراضی موات خارج از حریم شهرها را در اختیار دارد مالکیت بخش قابل توجهی از این نوع اراضی مربوط به کارخانه‌ها، صنایع و برخی نهادهای عمومی و شبه دولتی است که تاکنون به دلیل آنکه مجوز ساخت‌وساز روی این اراضی را نداشتند ساخت‌وسازی روی آنها انجام نشده است و این زمین‌ها عملا بلااستفاده باقی مانده بودند.
با صدور این مجوز این زمین‌ها به نفع ساخت واحدهای مسکونی ارزان‌قیمت آزاد شده و احداث واحدهای مسکونی روی آنها امکان‌پذیر می‌شود. خود این موضوع باعث کاهش رفت‌و آمد کارکنان شاغل در صنایع، کارخانه‌ها، سازمان‌ها و نهادهای مجاور این اراضی به شهرهای مادر می‌شود و این ظرفیت وجود دارد که بخش قابل‌توجهی از این افراد در اراضی مجاور محل اشتغال‌شان ساکن شوند.
ظرفیت در نظر گرفته شده برای این شهرک‌ها در قالب ساخت حداقل ۵۰۰ و حداکثر ۷۵۰۰ واحد مسکونی تعریف شده است.
یک شرط مهم برای احداث شهرک در اراضی موات خارج از حریم شهرها براساس دستورالعمل جدید شهرک‌سازی در نظر گرفته شده است مبنی بر آنکه هر فردی که زمین در اختیار دارد و به دنبال دریافت مجوز شهرک‌سازی روی این اراضی است در وهله اول باید گواهی معتبر امکان تامین آب و برق از ادارات مربوطه برای اراضی مورد نظر ارائه کند و تنها در صورت امکان تامین خدمات زیربنایی است که مجوز ساخت شهرک در اراضی موردتقاضا برای فرد متقاضی صادر خواهد شد.


شرکت آهن آلات منصوری

درباره ما

مصالح منصوری، فعالیت حرفه‌ای خود را در زمینه اطلاع‌رسانی بازار آهن در سال ۱۳۸۶ آغاز کرد و در ادامه، سایت حاضر را تحت عنوان مصالح منصوری در سال ۱۳۹۹ تاسیس نمود. شما می‌توانید در سایت مصالح منصوری انواع آهن‌آلات ساختمانی، صنعتی و سایر محصولات وارداتی از جمله میلگرد، تیرآهن، ورق سیاه، نبشی، ناودانی، پروفیل، ورق‌های آلیاژی و صنعتی، ورق‌های روغنی، گالوانیزه، انواع مقاطع استنلس استیل، مس و آلومینیوم را خریداری نمایید.